Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

kedd

Kardvirág, Gladiolus

A kardvirág szintén a nősziromfélék családjába tartozó, évelő, hagymás növény. A nemzetség a Gladiolus nevet a római gladiátorok kicsi kardjáról kapta. Nemzetségbe 250 faj tartozik, igen változatos. 10 faj él a mediterrán Európában és Ázsiában, a többi Fekete-Afrikában, fő előfordulási területük Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság déli részére terjed ki.


A kardvirág felhasználása a virágkötészetben: júniustól augusztusig található meg az üzletekben. Friss és vásárolható a virág, ha tölcsére zárt, levélzete világos zöld, felső hajtása erős. Túlérett a virág, ha tölcsére megnyílt, levélzete sárgult, felső hajtása megnyúlt. Színei: rendkívül változó. Felszívatáskor sok vízbe kell behelyezni és a felső hajtását, visszacsípni.  Felhasználása a virágkötészetben nagy klasszikus csokrokhoz, szirmai esküvőkhöz, kegyelet, térdekoráció.


 


A kereskedelemben kapható kardvirág fajok, fajták és hibridek a magyarországi éghajlat mellett általában nem télállóak, ezért a hagymákat az első fagyok előtt ki kell ásni és fagymentes helyre kell vinni.


A kardvirág hagymákat április közepétől május végéig folyamatosan ültethetjük a kertbe, egy-egy hagymát 10- 15 cm mélyre ültessünk el.

Ha az adott hónapban épp nincs elég természetes csapadék, már az ültetéskor érdemes öntözni a növényt, ám ha rendszeresen esik az eső, nincs szükség bő locsolásra. Nyáron adhatunk az öntözővíz mellé kevés tápoldatot is, így serkentve a növényt még dúsabb virágzásra. A hagymákat ültethetjük csoportosan akár színek szerint, hiszen a sárga, piros, fehér, lila, cirmos és sok más változatos színvilág igen jól mutat kertünkben.

 

A nyár végén hagyjuk, hogy a kardvirág elkezdjen visszaszáradni, majd október közepén kezdjük el felszedni a hagymákat, úgy hogy a szármaradványokat vágjuk vissza kb. 5 cm magasságra. Ezután tisztítsuk meg a hagymákat és egy hűvös kb. 5-10 fokos szellős helyen ládába vagy újságpapírba csomagolva tegyük el télire. Mivel a kardvirág is évente hoz új sarjhagymákat, ezeket érdemes ősszel leválasztani az anyatőről és külön osztályozva eltenni télre, majd következő év tavaszán elültetni őket. A betegségek elkerülése végett a kardvirág hagymákat érdemes minden évben más területre ültetni kertünkbe.

 Fiókhagymákkal is szaporítható, de ezek a növények csak 2–3 év elteltével virágoznak. A kardvirág jobban kedveli a kissé homokos talajt, de bármilyen talajban megél. Teljes napfényt igényel. 

Klikk a képre