Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

szerda

Szobanövények 1. rész

Szobanövények kezdő-újrakezdő kertészek számára

A kezdő kertész számára az első gondot mindig a növények kiválasztása okozza. Milyen növényekkel érdemes elkezdeni szobakertész pályafutásunkat?

Íme néhány szobanövény, amelyek nevelése nem okoz túl nagy nehézséget. Választás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen a lakás adottsága fény, szellőztetés, páratartalom, hőmérséklet szempontjából. Cica, kutyus, gyerek él-e a háztartásunkban, mert ezek a körülmények és "apróságok" nagyban meghatározzák azt, hogy mit vegyünk, és azt hova tegyük. Emellett azt se feledjünk, hogy minden törődésünk és igyekezetünk ellenére tönkremehet a növényünk, ez ne szegje kedvünket, kísérletezzünk!

Ezekre figyelj: alapszabályok, igények.
Minden növény alapvető igények szerint él, érzi jól magát ugyan úgy, mint minden ember. Minden növénynek szüksége van fényre, van, amelyiknek többre és van olyan is, ami félárnyékban is megél, de a sötét, fényhiányos lakásban egyik növény se tud szépen fejlődni. Nyáron a tűző naptól kell védeni a növényeket, télen pedig a fűtőtest okoz nagy gondot. Sok esetben a növény túllocsolása okozhat problémát, vagy éppen a kiszáradás, de ellenség lehet a túl sok tápoldat ugyan úgy, mint a túl kevés. Kezdetnek érdemes olyan növényeket összeválogatni, amelyeknek nincs túl extrém környezeti kívánsága.

Yucca

Hatalmas akár két méteresre is megnövő gyönyörű szoliter növény, amelynek fás szára és lándzsa alakú levelei vannak. A yucca félárnyékban is jól érzi magát, tehát kevésbé világos szobába is tehetjük a növényt. A legfontosabb gondozási tanács: Soha ne öntözzük túl a növényt. Télen havonta egyszer, nyáron kéthetente egyszer öntözzük meg. Soha ne álljon alatta a víz, és tavasztól –őszig tápoldatozzuk kéthetente egyszer a földjét. Yuccából vehetünk egy törzses kisebb méretű növényt, de akár kifejlett másfél méteres háromtörzsű yuccát is kaphatunk. Az ára is ettől változik, egy kisebb növényt akár 7-800 ft.-ért is megkaphatunk. Olyan helyet válasszunk neki ahol lesz elég helye akkor is, ha a magassága már egy méteren felül lesz. Nos, kezdő kertészek is bátran válasszák ezt a szép növényt, de a túlöntözés a leggyakoribb probléma. A másik ilyen növény a Dracena, amelynek ugyanez az igénye.

Anyósnyelv

A következő növény egy igazi túlélő. Ez a növény a csíkos tigris mintás vastag leveleivel vált a szobakertészek kedvencévé. Nem igényel túl sok fényt, és locsolás nélkül akár két hónapig is kibírja, tehát azoknak ajánljuk, akik néha elfelejtik megöntözni a növényeket. Könnyen szaporítható levéldugványokról, ilyenkor levágunk egy nagyobb levelet, és ollóval feldaraboljuk, majd a kis levéldarabkákat, földbe elültetjük.  Érdemes a növényt évente egyszer átültetni, mert súlya miatt könnyen eldőlhet kisméretű cserépbe. Jól viseli a tűző napot, de a fényhiányt is, a száraz levegő sem árt neki, az egyetlen ellensége a túlöntözés. Fontos hogy a két locsolás között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni. Tavasztól őszig kéthetente egyszer tápoldatozzuk.

Vízipálma

 Egy növény azoknak, akik imádnak virágot locsolni. A vízipálma szintén nem túl igényes növény, és imádja a vizet. Közepes fényigénye van, de ha van lehetőség inkább világos szobában tartsuk a növényt. Földje legyen állandóan nedves, tavasztól őszig tápoldatozzuk hetente egyszer. Szaporítása is igen egyszerű, vágjunk le egy levelet, és fejjel lefelé fordítva tegyük bele egy üvegbe. Egy hét és gyökeret ereszt a levél.
A pálmák közül a könnyező pálmát ajánljuk. A könnyező pálma hatalmas sokszor 60-70 cm.-es leveleivel igazi szoliter növény, amely igen nagy teret kér magának. Olyan lakásba helyezzük el ahol lesz neki elég hely. Jól viseli a száraz meleg klímát, a kevés vizet és a sok vizet is elbírja. Nagyon gyorsan fejlődik akár 5 méteres szárai is lehetnek. Átültetni csak a fiatal növényeket érdemes, az idősebb pálmán csak a felszíni talajt cseréljük ki, a léggyökereket le is lehet vágni a növényről.

Futó növények:

Csokrosinda, más néven zöldike:

Ez a kis kedves növény akkor lesz igazán különleges, amikor elkezdi hozni saját kis sarj növényeit. Lecsüngő szárain először hófehér kis virágokat hoz, majd utána alakulnak ki a kis sarjhajtások, amelyeket le is választhatunk, de rajta is hagyhatunk a növényen. Jól viseli a szobai száraz körülményeket, tavasztól őszig tápoldatozzuk hetente egyszer. Ne öntözzük túl a növényt, a két locsolás között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni.

Szobai futóka

Ez a növény szinte minden otthonban megtalálható, de nem mindenkinél túl szép. A növény egy lián növény, ezért szára akár két vagy három métert is elérheti. A legtöbb otthonban felakasztják a növényt egy fali virágtartóba és körbe tekerve nevelik a konyhában, vagy szobában. Majd egy idő után azt veszik észre, hogy a növény kezd felkopaszodni, és már csak a végén hoz néhány levelet.

Ennél szebb növényt is nevelhetünk ebből a kedves növényből. Ültessük be nagyméretű cserépbe, mert elég hamar elhasználja a tápanyagot. Középre helyezzünk el egy nagyobb mohakarót, és erre futtassuk fel a növényt.A lényeg hogy folyamatosan metsszük vissza a növény hajtásait, így erős bokrosodó szobai futókát kapunk. Ha nem engedjük a növényt több méteren keresztül szabadon futni, és folyamatosan metsszük a hajtásokat, egy bokros tömör erős szobanövényt kapunk. Tapasztalatom szerint az árnyékos helyeken nagyobb leveleket hoz.

Forrás: Kertvarázs magazin - Köszönjük!
http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=348:szobanoevenyek-kezd-kerteszek-szamara&catid=25:level-dsznoevenyek&Itemid=28

Klikk a képre