Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

kedd

Gyógynövények: Kamilla



Kamilla, orvosi székfű
(Matricaria recutita)

A kamilla az a néhány gyógynövény egyike, ami mindig van itthon. valamint az a gyógynövény, melynek kivonata még akkor is fellelhető a legtöbb háztartásban, ha nem is tudunk róla.

A hiedelem és a hagyomány szerit a kamillavirág a mindenre jó gyógyír. Már legalább 5000 éve bizonyítottan használják, szóval eléggé hozzánk nőtt.



A kamillavirágról
Fészkesvirágzatúak családjába tartozó, egyéves vagy áttelelő növény, magassága változó, a környezeti tényezőktől függően: a vadon termő kamilla szára gyakran csak 5-10 cm hosszú, a termesztett példányoké viszont (mivel termesztik is) elérheti az 50-80 cm-t. A fészekvirágzatok a főszár és oldalágainak csúcsán képződnek, alattuk a szárrész 5-10 cm-es szakaszon nem fejleszt leveleket. Frissítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antiallergén és nyugtató hatása közismert. Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, száraz réteket.

A kamillavirág begyűjtése
A kamillavirág begyűjtésére a legmegfelelőbb hónap a május, amikor a fehér szirmai elkezdenek lefelé hajlani. Fejletlen virágzatát ne gyűjtsük, de ha túlnyílik az sem jó, mert akkor a száradást követően széthullik "ellisztesedik". Szedőfésűvel gyűjtik.

A kamilla hatóanyagai
A növény fészekvirágzatát használjuk gyógyászati célokra. Fő hatóanyaga a kékes színű azulen illóolaj. Illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidokat, kumarinokat, cseranyagokat, keserűanyagokat, növényi savakat tartalmaz.


A kamilla általános felhasználása:
- gyulladásos bélbetegség, emésztési zavarok, gyomorrontás kezelésére
- menstruációs görcsök enyhítésére
- szájfertőzés és ínygyulladás gyógyítására
- gyulladt szem tisztítására
- menstruációs görcsök enyhítésére
- általános nyugtatásra, relaxálásra
- álmatlanság csökkentésére
- szépségápolásra

A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, a legtöbb ország gyógyszerkönyvében is megtalálható. Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet az immunrendszeri működést serkentő hatása is. A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is alkalmazzák. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai. Hörghurutban inhaláló szerként alkalmazható. Szájban lévő sebek, afták esetén sokszor a kamillás öblögetés a megfelelő gyógyír. Tea formájában rendszeres fogyasztása enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit. Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas. A nőgyógyászatban is használták menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) esetén is. A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket elmulasztja. A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer". A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják. A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

A kamillateát a kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. A fogzó baba állkapcsát kamillaolajjal dörzsöljük be ott, ahol szükséges, a gyógyszertárban erre a dentinox-ot adják, ami szintén tartalmaz kamillát. Bár­milyen betegség, mindenekelőtt hasfájások és görcsök esetén kamillateát ajánlatos adni a gyereknek. Elsődleges felhasználási területe az emésztőrendszer. Itt hasznosíthatjuk gyulladáscsökkentő, görcsoldó, bélfertőtlenítő hatását.


A kamillavirág felhasználási módjai:

Tea: Forrázz le egy csésze vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni nagyjából 15 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze.

Gőzölés (inhalálás): Tegyél 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázd le, és hajolj fölé. Fejedet törölközővel fedd be, és kb. 10 percet inhalálj. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Olaj: Morzsolj szét maréknyi kamillavirágzatot, keverd össze 150 ml szójaolajjal, zárd le légmentesen üvegbe, és tedd napos helyre. Naponta rázd fel, és ha sötétre színeződik az olaj, szűrd át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodd ki. Töltsd bele újra egy légmentesen zárható üvegbe.

Gargarizálás: 2-3 evőkanállal adj egy deci vízhez, naponta többször használd öblögetéshez.
Fürdők: Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Két maréknyi virágzatot tegyél a fürdővízbe.

Borogatás: Tedd a kamillát egy mullkendőbe, és forrázd le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsd a gyulladt bőrfelületen.

Egyéb felhasználási lehetőségek:

- Keverjünk össze 16 evőkanál kamillát 1 liter vízzel, és öntsük a keveréket a fürdővízbe. Nyugtató hatású, és üdévé varázsolja a bőrt.
- A kamilla sok hajápolási termék összetevője, csillogóvá varázsolja a hajat, főképpen a szőke hajra ajánlott.
- Égési sebek kezelésére itassuk át teával a kötszert és azzal borogassunk, vagy használjunk erre a célra gyártott kamillás kenőcsöt.
- Alkalmazzunk 3-10%-os kamillatartalmú krémet ekcéma, hámló vagy száraz bőr és pikkelysömör esetében, naponta három-négy alkalommal.
- A fehér szirmok és a sárga vacok kivonata kiváló bőrápoló és gyulladáscsökkentő.
- A kamilla legismertebb hatóanyaga az azulén, amelyet széles körben használnak professzionális bőrápolási termékek gyártására.
- A kamillás szájvíz eredményes a sugárkezelés vagy a rák elleni gyógyszerek hatására a szájüregben megjelenő fekélyek és duzzanatok kezelésében is.

A kamilla könnyű, kíméletes és természetes nyugtatószer, ellenben a vegyszeralapú nyugtatókkal. Nemcsak megnyugtat, de el is lazít, ezért oldja a depressziót, az álmatlanságot, a feszültséget.

Érdekesség: a biokertészek megfigyelték, hogy a kamilla mellett szebben, jobban fejlődnek a növények.

Klikk a képre