Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

hétfő

A muskátli teleltetése

A muskátli az a növény, amit mindenki szeret. Könnyű gondozni, tavasztól őszig gyönyörűen és folyamatosan virágzik, nagyon meghálálja a rendszeres, de kis munkával járó befektetést. Ezért nem csoda, ha a gyönyörűen tündöklő muskátlinkat szeretnénk megtartani a következő évre is.

Viszont azt is tudnunk kell, hogy a három évnél idősebb tövek virágzási kedve csökken, mind kevesebb és hitványabb virágot hoznak, ezért célszerű a muskátli állományt időnként felújítani és új, szebben, bőven virágzó töveket vásárolni. Tehát a két évnél idősebb muskátli teleltetése nem ajánlott.


A muskátli teleltetésének általános lehetőségei:

A megszokott módszer, ha van a lakásunkban egy világos, télen 8-10 °C-os előszoba vagy folyosó, társasház esetén erre a célra tökéletesen megfelel a lépcsőház. A télire csökkentsük le, minimális locsolás szükséges csak 2-3 hetente, hogy éppen csak egy kicsit nedves legyen a földje.

Tavasszal ültessük át egy nagyobb cserépbe, és kezdjük el a kinti levegőhöz hozzá szoktatni a növényeket, és emeljük az öntözést is. A következő hónapban kezdjük el tápoldatozni, és az első hajtásokat vágjuk vissza a felére.

A kerti (álló) muskátli nem igényes a teleltetés módjára. Viszont a futó muskátli több odafigyelést kíván az átteleltetéshez.

Álló muskátli teleltetése:

- A cserepes muskátlit mindaddig kinn kell hagyni, amíg erősebb fagyok (-2, -3°C) nem fenyegetnek. Ekkor fagymentes helyre menekítjük őket. Kevés fényen, kéthetenkénti öntözés mellett minden nehézség nélkül áttelelnek.

Azoknak a háziasszonyoknak, akiknek nincs más lehetőségük, csak fénytelen helyen átteleltetni a kedvelt növényeit, a következőt ajánlom:
- A kertbe kiültetett muskátlit szedjük ki a földből vagy az erkélyládából és sűrűn egymás mellé állítva rakjuk be ládába vagy 25-30cm átmérőjű cserépbe. A gyökereket takarjuk be teljesen földdel, és a ládát vagy cserepeket állítsuk fagymentes helyre, ahol némi fényhez is jut. Így igen kevés öntözéssel beéri, nem hajt vékony hajtásokat, a téli hónapokban nyugalomban marad, és tavasszal kiültetve, visszavágva, újra virágozni fog. 


- Másik módszer, hogy a kiásott kerti (álló) muskátli tövek gyökeréről finoman lepergetjük a föld egy részét. Minden metszés nélkül (a vágási felület kiszáradást okoz) pincében, vagy sötét, de viszonylag nyirkos helyen papírra fektetve úgy helyezzük el a töveket, hogy ne érjenek egymáshoz. A jobb szellőzés érdekében a töveket gyökerüknél fogva, fejjel lefelé lógatva is tárolhatjuk (ez egy régi módszer nagymamáinktól). Valamilyen gombaölő szerrel érdemes lepermetezni a muskátlikat, mielőtt magukra hagyjuk őket. Tavaszig semmilyen öntözést, gondozást nem igényelnek. Ekkorra lombjukat ledobják, a száraik kissé megfonnyadnak (ha túl száraz a levegő a teleltetés során, akkor végleg ki is száradnak). Márciusban azután langyos vízbe állítjuk 1-2 órára, törjük vissza az öreg hajtásokat (a nódusznál) a tövétől számított 20-25 cm-re, majd becserepezzük őket, április végén pedig kiültetjük. Így évről évre nagyobb példányaink lesznek.

Futó, félfutó muskátli teleltetése:

A futó muskátlit érdemes világos, fűtött helyiségben, rendszeres öntözéssel átteleltetni.

-Törje vissza 10-20 cm (tövétől számított) magasságban a futó vagy félfutó muskátlit, és így helyezze el a növényt. Természetesen az időszakos öntözés a tél folyamán is nagyon fontos (havi rendszeres ellenőrzés), de a tapasztalatom szerint a 3 heti,  havi öntözés elegendő. Az ilyen helyen átteleltetett muskátlikat már kora tavasszal, februárban helyezzük meleg, napos helyre és ahogy az első napsugarak felmelegítik a teraszainkat kihelyezhetők, hogy minél hamarabb erős, virágzásra alkalmas hajtást indíthassanak. Ekkor javaslom, hogy egy egyszeri beindító tápoldatozást alkalmazzunk, ezután nyár közepétől a tápoldatozás a megszokott módon történjen.

Klikk a képre