Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

kedd

Tulipán, Tulipa

A tulipán a liliomfélék (Liliaceae) családjának egy nemzetsége, melybe 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik. A tulipán neve a perzsa toliban szóból származik, mivel alakja hasonlít a turbánra.

A közel-keleti növénytermesztő kultúrákban már az i. e. 3. századtól rendszeresen megtalálhatjuk ábrázolásait. Általában a nőiséget, a szerelmet jelképezte, illetve erotikus szimbólum volt, így a piros tulipán kifejezetten az érzéki örömöket fejezte ki. Az Oszmán Birodalomban a tulipán volt az uralkodóház emblémája. Európában a fehér tulipán a (testi-lelki) tisztaság jele.


A tulipán felhasználása a virágkötészetben: az év minden napján megtalálható az üzletekben. Júniustól- októberig import szállítmányból, a többi hónapokban magyar termelőktől is megvásárolható. Tulipánra jellemző, hogy hosszabb tárolás után a bimbó alatti szára megnyúlik és ezáltal hajlékonyabb és törékenyebb lesz a növény.
Friss és vásárolható a virág, ha virágja zárt, szára levélzete egészséges zöld, szárvég metszés felülete világoszöld. Túlérett a virág, ha nyílott sérült a szirma, szára levélzete sárga, opálos, szárvég metszés felülete barnás zöld.
A felszívatás kézmeleg vízben történjen. Felhasználása a virágkötészetben alkalmi, tavaszi csokor, esküvő, kegyelet.


 

Virágzási idejük alapján csoportosíthatjuk őket:
  -  Korai virágzású (egyszerű korai és telt korai tulipánok)
  - Tavasz közepén virágzó  (Triumph, Darwin hibrid tulipánok)
  -  Késői fajtákat (egyszerű késői, liliomvirágú, rojtos, viridiflora, Rembrandt-, papagáj- és telt késői tulipánok)

Mostanában Valentin napi és nőnapi sláger a tulipán, a termelők és a virágüzletek is nagy hangsúlyt fektetnek ezeken az ünnepeken a tulipánra, és általában virágküldős akciókat is a tulira szoktunk ilyenkor csinálni.

A tulipánhagymák elültetésének ideje szeptember vége, október eleje. A kert napos meleg részébe ültessükjó vízáteresztő képességű, laza talajba. Amennyiben a talaj túl nedves és tömör, keverjünk a földbe homokot. A tulipán hagymája tárolja a neki szükséges nedvességet, így elég számára a tavaszi csapadék, hogy növekedésnek induljon.

A hagymákat egymástól 15-20 cm.-es távolságra ültessük ki, lehetőleg ne egyesével, hanem színek szerint csoportosan helyezzük el, így egy szép színfoltot alkotnak. Nem csak a távolság, de a mélység is fontos, hiszen ha túl mélyre ültetjük őket, nem tudnak a felszínre törni, így a 8-10 cm.-es ültetési mélység a megfelelő. Ha túl hideg a tél, érdemes a talajt falevéllel vagy más talajtakaró eszközzel védeni a hagymákat.

Ha ősszel lekéstünk a kiültetésről, tavasszal még cserépben meghajtatjuk a hagymákat, ám pont azért van ősszel a tulipán ültetési ideje, mert a hideg fontos tényező a növény fejlődésében, így ültetés után tegyük a cserepet hideg, de világos helyre, és nagyon kevés vizet adjunk neki.

Elvirágzás után hagyjuk, hogy a növényen a virág és az összes levél is teljesen elszáradjon, mert ekkor minden fontos tápanyag visszahúzódik a hagymába. Ha idő előtt levágjuk a leveleket, jövőre elmarad virágzás. Tavasszal, ha már visszaszáradt a növény, érdemes a hagymákat felszedni, és a helyükre egynyári növényeket ültetni.


 

A felszedett hagymákat osztályozzuk, nagyság és szín szerint és helyezzük el őket száraz árnyékos hűvös helyen akár egy újságpapírba csomagolva. Fontos hogy száraz helyre tegyük el őket, mert egy nedves dohos pincében őszre már teljesen szétrohadnak a hagymák.

Majd ősszel újra kiültethetjük őket a kertbe, szintén szín és hagyma méret szerint. A kisméretű hagymák az első évben még nem hoznak virágot, így ezeket ősszel ültessük ki, de tavasszal ne hagyjuk őket virágba borulni, törjük ki a virágszárat így a növény a hagyma növekedésére fordítja az energiáját. Így évről évre egyre több tulipánunk lesz a kertbe, és mindez pénzbe sem kerül.

A tavasszal kapott cserepes tulipánt elvirágzás urán ne dobjuk ki hanem a hagymát tegyük félre őszig, majd ültessük ki a kertbe vagy az erkélyre, így jövőre újra gyönyörködhetünk szépségben.

Klikk a képre