Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

kedd

Krizantém, Krizanténum

A krizantém avagy margitvirág a margarétafélékkel rokon, az őszirózsafélék családjába tartozó, több mint kétszáz fajt számláló, ázsiai eredetű növénynemzetség. Neve görög eredetű, aranyvirágot jelent. A krizantémok az ősz utolsó virágai, de számos, korábban (akár májusban is) nyíló változatuk is ismert.

A krizantém virágcsokrok gyönyörű kiegészítője és koszorúk elegáns alapvirága.

A krizantém fajtái:
- csokros krizantém az év minden napján megtalálható az üzletekben. Jellemzője: egy száron több virágfej található.
- Mindenszenteki krizantém október végétől november közepéig található az üzletekben. Jellemzője: egy száron egy nagy fej található.

 
A krizantém felhasználása a virágkötészetben: Friss és vásárolható a virág, ha a virág szirom egészséges, levélzete sötétzöld, szárvég metszés felülete friss zöld és szárvége nem szálkásodott el. Túlérett a virág, ha a levélzet sárgászöld, a szárvég metszés felülete egészen világos fehér, szárvége egészen elszálkásodott. Felhasználása a virágkötészetben váza csokor, esküvő, kegyelet, dekoráció.

A krizantém ősszel a legszebben virágzó, számtalan színben és formában kapható virágunk, és jól bírja a hideget.
A krizantém egyértelműen a halottak napjához, a temetőkhöz kapcsolódik. Ilyentájt a mécses és gyertyagyújtás mellett hagyományosan vágott, vagy cserepes krizantémokkal emlékezünk elhunyt szeretteinkre. A temetőkapukban ilyenkor temérdek válfaját árulják, számtalan színben, vágva és cserépben. Az egészséges növények levele haragoszöld, és virágzata ép, élettel teli. Bár a teljes virágzatban pompázók szebbek, mint a zöld bimbósak, ha sokáig akarja élvezni a növények szépségét, akkor érdemesebb azt a növényt választania, amelyen még legalább 2-3 zárt fejet is talál. Ezek még akkor is kinyílnak, ha már más növényt rég megcsípett a kora őszi dér.

 
Ősei Dél-Európától Dél-Ázsiáig éltek, illetve élnek, mert a vad fajok továbbra is sokfelé megtalálhatók. Legelőnyösebben a mediterrán éghajlati övben termeszthetők. Rendkívül víz- és páraigényes, de sótűrő növény. Gyökerei a talaj felső 20–30 cm-ét hálózzák be.

A krizantémfajok között egynyáriak, évelők és félcserjék egyaránt előfordulnak. Mivel fagyérzékenyek, nálunk a félcserjék nem terjedtek el. A túlzott meleget sem kedveli; a 30 °C feletti hőmérséklet már károsíthatja. Az őszi fajták jellemzően októberben virágoznak, de takarással ez novemberig kitolható. Ebből adódóan az őszi krizantémok ún. rövidnappalos növények, azaz virágzásukhoz napi 13–14 óra sötétre van szükség.

Klikk a képre