Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

csütörtök

Gyógyító növények: Csipkebogyó

A vadrózsa (Rosa canina) Perzsiából származó, gyógyhatású fűszernövény, termése a csipkebogyó. Virágának illatos szirmai salátákba, pitékbe valók.
A csipkebogyó tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, és még csak messze sem kell menni érte. Vadrózsának, csipkerózsának, gyepűrózsának, ebrózsának, a botanikusok pedig Rosa canina néven nevezik. Élénkpiros áltermése a csipkebogyó, mely az egyik leghatásosabb gyógynövényünk. Kirándulások alkalmával találkozhatunk vele, mert hazánkban cserjés hegy- és domboldalakon, tölgyesekben, erdővágásokon, erdőszéleken, kerítések mellett megtalálható az egész ország területén.

A csipkebogyó a vadrózsa áltermése. A csipkebogyóbokor a rózsafélék családjába tartozik. Nem kimondottan igényes növény: száraz, kötött és meszes talajon is megél, mindennemű gondozás nélkül, a napfényt azonban kedveli.
-->

A csipkebogyó hatóanyagai:

Köztudott, hogy a csipkebogyó tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. A C-vitamin a legfontosabb hatóanyaga, növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket, ezért kiváló meghűléses betegségek ellen. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található még benne.

Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is.

 A csipkebogyó gyűjtése:

A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin- tartalmának nagy része ekkorra elvész. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.

Csipkebogyó felhasználása:

A csipkebogyót (Cynosbati pseudofructus (cum seminibus)) gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár készítésére használjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére. Bort is készítenek belőle. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 40-45°C fok körül megsemmisül. A C-vitamin nagy mennyiségben egyes embereknél hasmenést okozhat, és (nem bizonyítottan) a vesét is fokozott igénybevételnek teszi ki. Magjából csipkebogyó olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését. A csipkebogyó magjának olaja azonban nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon sem. Felhasználják még más olajokkal keverve testápoló szerekhez (arcpakolás, szemránckrém stb.) Gyorsan avasodik, ezért csak frissen készítve használják, vagy tartósító szerrel áll el néhány napig.

Csipkebogyó tea:

A szárított termést áztassuk be szobahőmérsékletű vízbe egy éjszakára. Majd szűrjük le és ízlés szerint édesítsük mézzel vagy nádcukorral. Forrázni TILOS!

Csipkebogyószörp

A megmosott 1 kg csipkebogyót daráld le húsdarálón, majd önts rá három liter meleg vizet, és hagyd állni egy napig – közben időnként keverd meg.  A következő nap újra préseld ki a csipkebogyólevet, majd a maradék gyümölcshúsra önts egy liter meleg vizet, és újfent hagyd állni másnapig. A következő nap megint préselés következik, majd a levek egyesítése történik. Ha mindezzel megvagy, tégy az egészhez literenként 10 g citromsavat és 1 kg cukrot. Végül az elkészített szörphöz kilogrammonként adj 0,5 g szalicilt.
-->

Klikk a képre