Jótanácsok virágküldéshez

Virágküldés mindig aktuális hírekkel. Virágot küldeni mindenki tud. Pár kattintás, és már ott is vagyunk egy virágküldő szolgálat webshopjában. Amire figyelnie kell, az ezután kezdődik. Virágküldés - beszéljünk róla. Mindig aktuális, a virágküldéshez, virágüzletekhez, virágokhoz és virágküldő szolgálatokhoz kapcsolódó tartalommal. Itt kibeszélünk mindent, amit a hivatalos virágküldős weblapjainkon nem teszünk.

Virágküldés, ajándék

kedd

A szobanövények téli ápolása, gondozása

A nagyszüleink tudták! :) Emlékszel rá, mikor télen a nagymamához mentél gyerekként látogatóba? Nekem az egyik maradandó élményem, hogy ilyenkor úgy kellett kerülgetni a cserepes növényeket az előszobában és a nyári konyhában vagy a "tiszta szobában", ahol (már tudom) közvetlenül nem érte a növényeket a hideg levegő, és mégis elég fényt kaptak, emellett elég párás volt a levegő, és úgy 10-14 fok volt. A növényeknek télen meg volt a helyük, melyik hova került, nem a szerencsén, hanem a növények igényein múlott.

Szobanövények teleltetése

A növények téli teleltetésének is megvannak a maga szabályai. Elsősorban figyelembe kel venni a növények igényeit, és életritmusát.
Az évelő - tehát több éven át nevelhető – dísznövények - amelyeket tavasztól őszig a kertben, dézsában, virágládában vagy a szabadba kiültetve tartottunk ilyenkor bekerülnek a lakásba, mivel nem bírják a hideget, és októbertől téli pihenőjükre készülnek.



Költöztetés előtt érdemes nappal – amikor még süt a nap és jó idő van – lemosni a leveleket, ha szükséges átültetni néhány növényt, és a betegeket lekezelni rovarölő szerrel.

Amire szükségük van:
- Fény: kerüljük a sötét pincét, a besötétített szobát. A növénynek még télen is szüksége van a fényre.
- Víz: Ne hagyjuk kiszáradni, és ne öntözzük olyan intenzíven, mint tavasszal-nyáron, elég hetente 1 kisebb locsolás.
- Tápoldat: NEM KELL!
Hőmérséklet: Legalább 5-15 fok legyen a teleltetés alatt, a növény igényeitől függően.

A hőellátást úgy kell megoldani, hogy azzal gátoljuk a téli kedvezőtlen növekedést. Ez a növények alacsonyabb hőmérsékleten való tartásával oldható meg a leginkább, de a túlhűlés és a megfázás veszélyét kerülni kell. A lakásban válasszunk ki egy világos sarkot a növények számára, ami nincs közel a fűtőtesthez, így a növények különleges, párás mikroklímát alakítanak majd ki maguknak.

Ősszel csökkentsük a locsolást, hiszen ahogy hűl a levegő és egyre csökken a világos órák száma, úgy térnek növényeink is nyugovóra, csökkentve a víz- és tápanyagfelvételt.  Éppen ezért a tápoldatozást is hagyjuk el, kivéve a télen virágzó növények esetében. Az öntözéssel is igazodni kell a téli viszonyokhoz. A növények növekedésének szüneteltetése, illetve lelassulása a vízigényüket is csökkenti. Annál kisebb a növények vízigénye, minél rosszabb a fényellátottságuk és minél alacsonyabb hőmérsékleten vannak, mert a kevésbé fűtött helyiségekben a növények kevesebbet párologtatnak. Elég hetente egyszer locsolni.
Ha ősszel és télen kellően kipihenik magukat a növények, és nem erőltetjük a növekedést, tavasszal a nap és a meleg hatására gyönyörű, üde zöld hajtásokat és levélzetet hoznak majd!

 



Íme, néhány téli gondozási hiba, amelyek tönkre tehetik a szobanövényeket:

1. Túl kevés fény:
Télen gyakran behúzzuk a függönyt vagy leeresztjük a reluxát, ha nagyon hideg van, hogy ezzel is szigeteljük a szobát. Ám a sötét félhomályos szoba méreg a növények számára. Télen, ha van rá lehetőség tegyük át a növényeket a déli fekvésű szobákba ahol fényhez jutnak, főleg az olyan növények számára fontos ez, mint az orchidea és a télen virágzó növények.

2. Túlszáraz levegő:
Télen a fűtés miatt a levegő túl szárazzá válik, ami szintén a növények halálához vezet. Épp ezért nagyon fontos télen a megfelelő párásítás, helyezzünk el a radiátoron egy vagy két párologtatót, vagy tegyünk a növények földjére agyag granulátumot, amelyek hamar elpárologtatják a nedvességet. Ha sok kis méretű cserepes növényünk van otthon, vegyünk egy nagyobb méretű tálcát, ezt szórjuk meg murvával majd a murva rétegen helyezzük el egymás mellé a cserepes növényeket. A murva egy porózus kőzet, amely nagyon gyorsan felszívja a vizet, és el is párologtatja. Emellett érdemes hetente többször is a növények leveleit végig permetezni egy szobai permetezővel.
 
3. Huzat és hideg
Mivel télen is kell szellőztetni otthonunkban, így az ablakokat is kinyitjuk rendszeresen akkor is, ha kint -10 fok van. Ám gyakran arra nem gondolunk, hogy növényeink épp az ablak közelében vannak, és ha rányitjuk a -10 fokos hideg levegőt, egyszerűen megfáznak. Épp ezért télen, ha szellőztetünk, először vigyük a növényeket védett helyre, vagy a nagyobb növényeket takarjuk el hungarocell lappal. Ne feledjük növényeink is élőlények, akik megfáznak a hidegben.

4. Szürke poros levelek
A leveleken lerakodott por és piszok szintén káros lehet növényeinknek, így érdemes a leveleket havonta egyszer egy tiszta vizes ruhával jó alaposan áttörölni, míg a kisebb növényeket zuhannyal megtisztítani. Lehetőleg felejtsük el a sörrel való lemosását, és a levélfényt, mert ezek csak még jobban eltömítik a légzőnyílásokat.


5. Tápoldatozás
Télen nincs szükség tápoldatozásra, mivel a növények pihennek ebben az időszakban, ez alól kivételt képeznek a télen virágzó növények, mint a ciklámen, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz, az azálea, vagy az orchideák. Ezeket a növényeket ugyanúgy kéthetente érdemes tápoldatos vízzel meglocsolni.

Klikk a képre